Riudavets i Tudurí, PereMaó 1804 - 1891


Catàleg de l'autor

Biografia

Pere Riudavets i Tuduri, va néixer a Maó el dia 9 d'Octubre de 1804, sent fill de D. José Riudavets i de Donya Catalina Tudurí. Descendent d'una antiga família de marins, va veure transcórrer els seus primers anys en aquella època feliç per la marina menorquina, que acrescuda pel comerç amb Llevant, havia aconseguit el Maximun de la seva esplendor, i inclinat el seu ànim a abraçar amb entusiasme la carrera nàutica, va cursar els seus estudis amb singular aprofitament. Des de 1820 a 1850, va navegar per l'Atlàntic i Mediterrani en unió del seu germà D. Miguel (1) en els vaixells de comerç de la matrícula de Maó, fins que al juny d'aquest any va tenir feliç col·locació, com molts altres marins menorquins, en l'armament particular que per perseguir el contraban de tabac, es va fer a Cadis per l'anomenada Empresa Riera (2), a la qual protegia i auxiliava la Marina militar.

Fins a finalitats de 1854 va servir en el guarda-costes del Resguard, manant 10 mesos el falutx "Milano" i el restant embarcat d'Oficial de detall a la goleta "Fama" i bergantí "Invencible". En cessar aquella valuosa empresa el 1r de gener de 1855, fent-se càrrec el Govern de l'Resguard marítim, i passar les seves vaixells i molts dels seus tripulants, entre ells D. Pedro Riudavets, a engrossir les llistes de la Reial Armada, era aquest 3er. Pilot particular, embarcat de 2n en el bergantí citat que manava el tinent de navili, també menorquí, D. Juan Martorell (3).

Va continuar navegant en el "Invencible" fins a la seva desarmament, el 1858, en què va passar al bergantí goleta "Isabel I", guardacostes d'Andalucia ia les ordres del Comandant de la divisió, Capità de fragata, Manuel Villavicencio, qui referint al nostre biografiat i fent honor als seus rellevants mèrits, el jutjava així, en una comunicació: «... els seus molts coneixements facultatius en els diversos rams que abraça un navegador, el seu assidu treball en la cura de la policia i disciplina, la seva aplicació a les ordenances generals de l'Armada, em fan qualificar com el més idoni dels de la seva carrera. La perpètua constància del viure a bord, el seu caràcter ferm i prudent, com es necessita per manar, acreditat en els anys que compta, en les èpoques que ha manat bé vaixells particulars, la seva laboriositat, zel, activitat, honrada conducta i maonès de naixement , el posen en el cas que el Govern de SM faci el degut ús d'homes d'aquesta espècie per enfortir la nostra ja defallida Marina de guerra afeblida per les seves calamitats i desgràcies ».

En 1859, va ser destinat amb l'esmentat vaixell i en unió d'altres unitats de l'esquadra, a bloquejar la plaça de Melilla, revoltada a favor del Sr. Carles, exercint en aquelles aigües diverses comissions i serveis que presentáronle ocasió d'acreditar la seva valor, fins que acabat el lloc i lliurada la ciutat, va transportar la seva guarnició a Màlaga. Per passar de nou, en 1840, el Resguard marítim a una companyia particular, va desembarcar Riudavets del "Isabel I", concedint pels serveis prestats a l'Armada, la creu de Marina de Diadema Real i la distinció de Alferes de fragata graduat, per RO de 18 de setembre de 1841. Va seguir no obstant això continuant el seu mèrit al Resguard, manant la divisió de la província d'Almeria, amb residència al falutx "Neptú", i des de desembre de 1842 el Resguard d'Alacant amb residència al falutx "Plutó". Per disposició de la Direcció de l'Armada, en 1. ° de Juny de 1845, va passar a servir en l'Resguard de la 2a divisió, embarcant d'Oficial de guerra al bergantí "Cristina", fins que, en 27 de febrer de 1846 , es va examinar a Cartagena de 2n Pilot de tots els mars i, en 6 de març de 1847, va ser assignat al cos general de l'Armada, amb l'ocupació d'alferes de navili, sense antiguitat i per dos anys, esmentant els seus coneixements facultatius i pràctics a l'consedérsele dit grau. Destinat a la mateixa divisió, va transbordar a l'abril de 1848 al bergantí "Isabel I", i transcorregut el termini de compromís, el 22 de Març de 1849, va ser examinat en el Col·legi Naval Militar, aconseguint rellevants notes en totes les matèries i molt especialment en cosmografia, maniobres, idiomes i dibuix, ingressant per tant definitivament a la Marina de guerra amb l'antiguitat d'alferes de navili de 18 d'abril de l'esmentat any.

Després d'un curt destinació en la Majoria del Departament de Cadis, va embarcar d'Oficial de derrota al vapor "Lepanto", amb el qual va marxar a Gaeta, conduint tropes, a les ordres de la divisió del Brigadier D. José Bustillo, seguint tots els moviments de l'esquadra espanyola que, portant a bord un exèrcit de 8.000 homes, operava en les costa d'Itàlia, coalitzat amb el francès i el napolità per defensar els drets de SS el Papa Pius IX vexats pels revolucionaris italians.

Al novembre següent va passar Riudavets al vapor "Vulcano" i després a la fragata "Cristina", per desarmament de la qual, transbord a la goleta "Àguila", de l'Resguard

Altres obres fora del catàlegPremisReferències

https://buenaventuramenorca.wordpress.com/2014/03/23/pedro-riudavets-y-tudury/
Enllaços Relacionats

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1