López Casasnovas, Joan F.

Joan López Casasnovas

Ciutadella 1952 -


Catàleg de l'autor

Biografia

Llicenciat en filologia romànica (especialitat filologia catalana) per la Universitat de Barcelona i professor numerari de l’Institut d’Ensenyament Secundari Josep M. Quadrado de Ciutadella. Destaca per la seva tasca investigadora sobre la nostra llengua i literatura, el seu activisme cultural i com a creador literari.
Com a investigador és autor de nombrosos treballs sobre la cultura catalana a Menorca entre els quals destaquen: "Els menorquins i la llengua catalana. Una perspectiva històrica" (volum VIII de les Actes del Segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana), "Aproximació al Cançoner Popular de Menorca", "El parlar de Menorca", "Els estudis de toponímia menorquina: estat de la qüestió", una comunicació presentada arran de la visita de la Secció a Menorca (octubre de 1993), etc. Va participar en les enquestes de l’"Atles lingüístic del domini català" realitzades a Maó, Ciutadella i es Migjorn Gran (va ser-ne el presentador del primer volum a Maó) i ha estat el responsable de les exploracions menorquines del "Léxico de los marineros peninsulares".
Ha estat conseller del Consell Insular de Menorca (1979-1983) en què es va formar la primera delegació de normalització lingüística de les Illes Balears i, en l’etapa autonòmica, hi va exercir la delegació de Cultura, Educació i Esports (1983-1989). Com a diputat al Parlament de les Illes Balears ha estat ponent de la Llei de normalització lingüística d’aquest arxipèlag (1986).
Destaca en la creació literària, ha traduït i editat obres de teatre, ha fet crítica literària, publicada en diverses revistes (Serra d’Or, El Mirall, El Temps, Lluc, etc.), ha prologat molts llibres i ha participat en jurats de premis literaris i taules rodones. A través de la premsa, la ràdio i conferències ha difós amb convicció i entusiasme els valors de la nostra cultura a Menorca.
En molts poemes es fa dir Pere Xerxa i açò per alguns motius. Pere, perquè "sant Pere bon homo era" i és el patró dels pescadors, en referència a la seva condició de menorquí insular i marítim. Xerxa és mot dialectal, s'estima la llengua catalana i, alhora, va calant xarxes al llarg dels dies dels anys de la meua vida per pouar cap en terra les meravelles del fons de la mar en la mesura que arriba a pescar la bellesa la meua pobra barca.

Altres obres fora del catàlegPremisReferències

http://www.illencs.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1450&blogId=5

https://www.facebook.com/profile.php?id=100002289510918

http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Francesc_L%C3%B3pez_Casasnovas

https://bit.ly/2w5XUVf


Enllaços Relacionats

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1