¡España libre!

Albert Camus
Assaig - 23/10/2014

Albert Camus va donar suport a la causa dels republicans espanyols i va denunciar la hipocresia, el cinisme i la impunitat com tractaven el govern de Franco els països occidentals, com ara França o els Estats Units, i com comunisme.


¡España libre!Albert Camus

Assaig - 23/10/2014

Albert Camus va donar suport a la causa dels republicans espanyols i va denunciar la hipocresia, el cinisme i la impunitat com tractaven el govern de Franco els països occidentals, com ara França o els Estats Units, i com Espanya era admesa a organismes internacionals (Unesco), amb la justificació que l’Estat Espanyol actuava de dic de contenció de l’avançament del comunisme.

Aquests fets, juntament com la ignominiosa rebuda que França va fer als republicans que fugien de la repressió, la presó i la mort l’any 1939, van ser objecte de denúncia per part del gran escriptor sempre que va tenir ocasió i fins el final dels seus dies.
Quan els seus “germans espanyols“ (així és com s’hi referia, perquè sempre es va sentir mig espanyol) li reconeixien la seva lluita i denúncia contra Franco i els interessos dels estats propers, ell mateix li treia importància: “som un escriptor de combat” –argumentava i, com a tal, considerava que era el seu deure no passar per alt les injustícies comeses contra els republicans a l’exili, contra els que s’hi quedaren i denunciar la impunitat en què vivia el general golpista espanyol.

Juan M. Molina, exiliat llibertari a França, va recopilar i traduir els texts de l’escriptor que fan referència a l’Espanya de la República, la legitimitat de la qual fou usurpada pel cop d’estat de Franco. La primera edició va veure la llum a Mèxic el 1966 i enguany ha aparegut una nova edició revisada per la néta de Molina, Dalia Álvarez, il·lustrada amb força fotografíes.

Joana M. Garau


Enllaços Relacionats

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1