Label
     

Alumnes des Born

Ciutadella - 24/01/2014

L’escriptor Emili Teixidor afirma: “Contagiar el desig de llegir és com contagiar qualsevol altra convicció profunda : només es pot aconseguir, o millorar, o intentar, sense imposicions, per simple contacte, imitació o seducció...” ...+...Una entrevista de Dita Truyol

Ciutadella - 24/01/2014

L’escriptor Emili Teixidor afirma: “Contagiar el desig de llegir és com contagiar qualsevol altra convicció profunda : només es pot aconseguir, o millorar, o intentar, sense imposicions, per simple contacte, imitació o seducció...”


Ens trobem a la biblioteca infantil amb 12 alumnes de 6è de primària de l'escola Joan Benejam que, un cop al mes a la seva hora de llengua castellana i acompanyats de la seva professora Àfrica, es converteixen en usuaris del nostre servei. Fa dos anys que va sorgir la idea d’aprofitar el fons de la nostra biblioteca per a fer la tria de les lectures d’aquesta assignatura:

Àfrica: “A l'escola donam molta importància a la lectura i el nostre pla lector té camins diferents. A 5è de primària, per exemple, un fillet llegeix un capítol, se'l prepara, el llegeix en veu alta a classe i se li fan preguntes de comprensió. Quan aquests fillets arriben a 6è, i per tal d'engrescar-los, donam més importància a la lectura lúdica que a la científica. Vam pensar que la biblioteca pública ens oferia un fons molt més ampli que el que tenim a classe i, a la vegada que triaven els llibres, coneixien l'espai. Un cop han llegit el llibre en fan un resum en veu alta de manera que treballen l'expressió oral en la llengua castellana, que és on cal fer més incidència, i a vegades fan un treball”

Després d'aquesta introducció, parlem amb Dídac, Madai, Leire, Maria, Bernat, Pau, Josep, Lucas, Victòria, Jordi, Marc i Iker de llibres, biblioteques i lectura. Al principi estan una mica cohibits però un cop comença un, els altres també s’animen:

Leire, una al·lota que aquest curs ha arribat de Saragossa i que ja enten el català perfectament ens diu: “para mi la biblioteca es un sitio en el que sin comprar libros puedes leerlos”.

Josep: “és un espai per llegir, mirar llibres i passar el temps”.

Iker: “una biblioteca serveix per a conèixer llibres, si t'agrada molt llegir pots venir sense pagar res i emportar-te'ls a casa”.

Jordi: “trobo que falten llibres”

I tots ells, com que els necessiten en castellà i no donen a l'abast, troben que falten títols en aquesta llengua.

Abans de començar a venir a la biblioteca, van fer una feina prèvia de comprensió lectora, a partir del fulletó de serveis, normes i horaris que tenim per a conèixer l'espai. Gairebé tots, menys un, la coneixien, alguns ja n'eren usuaris, ells sols o amb la seva família. I des del primer dia que van començar a venir, un cop al mes, un dia un grup i un altra dia un altre, és realment engrescador veure'ls arribar tan contents, fer la tria de llibres i recomanar-se títols entre ells.

Tots ens diuen que els agrada llegir i a l'hora de parlar dels seus gustos gairebé tots participen en la conversa. A n'en Bernat li agraden molt els còmics. A na Victòria els llibres d'aventures i ens recomana "El campamento de los misterios" de la col·lecció Milena Pato. També els d’aventures, però a la selva, són els preferits de l’Iker. A na Leire li agraden els de misteri i fantasia, com els de la col·lecció "The mistery team". Na Madai prefereix els de drama i terror i en Lucas els de riure, com "Diari del Greg". El llibres d’Elvis Riboldi agraden molt al Josep. I n'Stilton?, a algú li agrada aquest famós ratolí o la seva versió femenina? A na Maria li encanta na Tea Stilton i recomana "El tesoro de hielo".

Combinen la lectura d'aquest llibres, amb els que han de llegir de català i d'anglès, i a més a més amb mil i una activitats. Llegeixen una estona a classe, fan lectura silenciosa d'aula, i a casa, la majoria aprofita una estona abans d'anar a dormir.

Comentem tot això i més. Però arriba l'hora de fer la devolució dels llibres i triar-ne de nous i donem la conversa per acabada. Els observem una estona i, com hem dit abans, és engrescador. Els infants i joves en etapa escolar llegeixen més que els adults. Desitjam que la bona feina que fan a l’escola amb la lectura ajudi a arrelar aquest plaer i que aquests alumnes d'adults arribin a ser uns grans lectors. Perquè és evident que l’hàbit de la lectura ens fa més cultes i, com diu l’escriptor Umberto Ecco, ens ajuda a viure més. Viure altres vides, viure més intensament, viure enriquint-nos.


Enllaços Relacionats
Foto a Facebook

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1