Label
     

Esperança Pons Mesquida

Ciutadella - 07/01/2014

Aprofitam l'arribada dels llibres en format electrònic a les nostres biblioteques per parlar amb una de les nostres usuàries més entusiastes amb aquest nou tipus suport, na Sita Pons Mesquida, auxiliar administrativa ...+...una entrevista de Dita Truyol

Ciutadella - 07/01/2014

Aprofitam l'arribada dels llibres en format electrònic a les nostres biblioteques per parlar amb una de les nostres usuàries més entusiastes amb aquest nou tipus suport, na Sita Pons Mesquida, auxiliar administrativa a l'IES Josep M Quadrado de Ciutadella.

E´s una persona inquieta culturalment i amb “gola”, com diu ella, de llibres i lectura. I per aixo` comenc¸am pel principi, pels primers records sobre llibres i lectures. M'explica que, de petita, vivia al carrer de Sa Font i que repartia el seu temps d'esbarjo entre el carrer i la casa. El carrer era l'espai de vincle amb el joc, allà jugava amb els seus vei¨ns. La casa era l'espai de vincle amb la lectura: tenia una habitacio´, "s'estudiet", amb una finestra que donava al carrer i amb una prestatgeria amb llibres i exemplars de "Cavall Fort" que llegia i rellegia moltes vegades. I e´s en aquest petit espai on va comenc¸ar tot, on va esdevenir lectora.

La passio´ per la lectura, que sent des de ben joveneta, se li nota quan en parla, a la cara i en els gestos. I gaudeix veient que n'Aura, la seva filla gran, ha donat el salt: d'escoltar les rondalles i contes en veu alta a les nits ha esdevingut tambe´ una petita lectora. Recorda les estones compartides amb ella i els mini contes de l'editorial Kalandraka que guarden gelosament dins un talequet com un petit tresor: El pollet plomat, La zebra Camil·la, La mosca fosca...En canvi el seu fill petit, n'Albert, passa estones amb llibres il.lustrats de dinosauris... Li agradaria també que fos un bon lector, creu que és un llegat molt polit que els pares poden deixar als seus fills.

Amb el pas del temps, la seva inquietud la va dur a entrar com a vocal del premi Born de Teatre, cap alla` l'any 1992. Entre els anys 2003 i 2008 va ser presidenta del Cercle Arti´stic. D'aquí´ l'aficio´ a llegir teatre, un ge`nere minoritari, tot i que actualment algunes biblioteques i entitats com el mateix Cercle Arti´stic en promouen clubs de lectura.

De fet, llegeix de tot: novel·la (la negra no li agrada), conte curt, teatre, llibres de kundalini ioga... I a les històries què llegeix li agrada visualitzar-les, posar-hi la seva part de creacio´ i imaginar els personatges i els contextes, creant un món sempre ben particular.

Com que li agraden molt les noves tecnologies, prest va voler provar de llegir en format electro`nic. En aquell moment, el seu gra`fic com a usua`ria de la biblioteca devia caure en picat. I fa`cilment va passar d'un format a l'altre. Per a ella les avantatges d'un e-book so´n moltes: pots llegir de tot (sempre sol tenir 2 o 3 llibres començats i així els duu alhora a la bossa), en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Sempre el porta al damunt. També comenta el tema de l'espai, ja que a casa seva hi ha prestatges plens de llibres en paper, en doble fila, que arriben a fer panxa i que de tan en tan ha de buidar, per poder girar la balda i tornar-los a colocar.

Pero` no ha deixat de venir a la biblioteca, potser no tant com abans pero`, de tant en tant, li agrada veure l'aparador de l'entrada amb les novetats, els autors premiats, els aniversaris, etc. i llegir algunes revistes com "Primer Acto". Per a ella, la biblioteca e´s tambe´ un espai agradable on passar un temps d'espera, mentre els seus fills fan alguna activitat extraescolar o també recorda com, quan va estudiar el màster en gestió cultural, hi va passar llargues estones. Sempre s'hi ha trobat a gust. I de fet, quan li he demanat que` milloraria del nostre servei, perque` sempre hi ha coses a millorar, s'ha quedat pensativa una estona i finalment m'ha dit: una bu´stia per a devolucions!

Sigui en paper sigui en e-book les lectures so´n les mateixes. Parlem d'elles, mentre em mostra l'aparell amb navegador incorporat que li permet la consulta d'un nom, una dada, un dubte, etc. Em mostra les portades del què hi duu, un bon munt de ti´tols, i ens posam a parlar d'autors i ti´tols. Li agrada molt Haruki Murakami (ara acaba de llegir el seu darrer llibre "Los an~os de peregrinacio´n del chico sin color", però sens dubte es queda amb "1Q84"). Tambe´ li agrada la peculiar Ame´lie Nothomb. D'aquesta autora em diu que no va poder trobar alguns títols en format digital i se'ls va emportar en format paper de la biblioteca. Així doncs encara combina ambdo´s formats. Comenta que també li agraden molt les obres Paul Auster.

La seva darrera lectura ha estat "La delicadeza" de David Foenkinos i la recomana. A la cua de lectures pendents (que comencen a ser moltes!) ja té el nou llibre del mateix autor.

Li agrada molt llegir el suplement cultural Babelia del diari El Pais. Quan veu tants llibres, tants autors, la gola torna i pensa que no donara` a l'abast. No sempre pero` la lectura esdeve´ el plaer que li han explicat. La cri´tica tambe´ porta impli´cit molt ma`rketing. De fet, no li han agradat títols com "El luminoso regalo de Manuel Vilas" ni "Mu!" de David Safier, ambdo´s amb molt bona cri´tica.

Acabem amb dues recomanacions: "Carta a D" d'Andre´ Gorz i "Diari d'un cos" de Daniel Pennac.

Parteix de la biblioteca emportant-se "L'amant perillosa" de Murakami en format paper mentre s'inscriu a ebookmenorca. Bona combinació.


Enllaços Relacionats
Foto a Facebook

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1