Label
     

David Lache Rafael

Ciutadella - 25/10/2013

Les persones que treballam a les biblioteques podríem dir que coneixem molta gent, però poc més que superficialment. El nostre diàleg es redueix a “Bon dia”, o “Bona tarda”, “Vull connectar-me a Internet”, “Aquí tens la ...+...una entrevista de Dita Truyol

Ciutadella - 25/10/2013

Les persones que treballam a les biblioteques podríem dir que coneixem molta gent, però poc més que superficialment. El nostre diàleg es redueix a “Bon dia”, o “Bona tarda”, “Vull connectar-me a Internet”, “Aquí tens la contrasenya”, “Teniu aquest llibre”, “Què em recomanau”… I, a través d’aquestes preguntes i respostes, ens podem fer una idea o no de la persona que tenim al davant. Però és una idea vaga, sense aprofundir. I, tot i que moltes vegades vindria de gust parlar, parlar en una biblioteca, justament, no ho deixam fer gaire. D’això i d’altres coses és el que hem parlat aquest matí David Lache i jo mateixa. No a dins la biblioteca, sinó en un despatx, on hem pogut seure tranquil·lament i conversar durant més d’una hora.

David Lache Rafael és un dels nostres usuaris. És un senyor de 66 anys, que va arribar a Menorca el 2008 des del seu Perú natal i, més concretament, des de Trujillo, un ciutat de la costa nord, capital de la província de Trujillo i del departament de La Libertad. La seva dona havia vingut a Espanya uns anys abans i treballava amb una família de Madrid que estiuejava a Menorca. Així va ser com van conèixer l’illa i es van plantejar la possibilitat de traslladar-s’hi tota la família. Primer la seva dona i la seva nora, des de Madrid, més endavant ell i els dos fills petits des del Perú, i finalment el fill gran.

Han passat cinc anys de llavors ençà, cinc anys en què les coses no han estat del tot fàcils per la dificultat dels fills per homologar els estudis començats al seu país, per papers, per la gran crisi del segle XXI, etc. De fet, el fill petit va decidir tornar al seu país gairebé des del primer moment, un cop va haver estalviat per pagar-se el viatge de tornada. El segon es va quedar, i ara ha acabat els estudis d’enginyeria a Barcelona uns anys més tard del que per edat li haguera tocat, a causa del retard en la convalidació dels tres cursos estudiats a Perú.

El pare, professor i director d’una escola nocturna, que en paraules seves vindria a ser com l’escola d’adults d’aquí, és un gran amant de la cultura. Va ser la seva dona la que li va explicar on era la nostra biblioteca. I si no el primer dia, un dels primers dies de ser a Ciutadella va venir i se’n va fer soci.

Un usuari de gairebé tots els serveis: llegeix la premsa, utilitza els ordinadors (diu que en sap poc, però que a nivell d’usuari es defensa), s’emporta llibres en préstec… i remena. Parlam de les seves preferències quant a lectura i em diu que sobretot li agrada la història, i aprofita l’actualitat per aprofundir-hi. Per exemple, arran del conflicte a Síria, s’ha interessat per aquest país i n’ha aprofundit en el coneixement. Està content amb el serveis que oferim aquí les biblioteques; diu que el tracte del personal és més directe que al seu país, i que allà demanes un llibre i “Se demora…”. Parlant de millores, li agradaria que tinguéssim més ordinadors i que, tot i que el nostre horari és ampli, ho fos encara més.

Des d’aquest estiu, però, ha espaiat les seves visites a la biblioteca. Em parla emocionat d’un fet dolorós en la seva vida: la mort del seu fill de 25 anys el passat mes de juny. I en parla pausadament, com és tota la seva conversa, però amb una profunda tristesa. El pitjor que li pot passar a un pare, deim els dos a la vegada. Les seves lectures han minvat (abans llegia tres llibres alhora) i han canviat de temàtica... temporalment? Troba consol en la lectura pausada i sense presses del llibre No te cruces en tu camino d’Osho. Pens que els llibres, cadascun amb la seva història, el seu llenguatge, la seva circumstància, sempre són una gran companyia.

En David mateix, un cop ha abocat la seva història més íntima i personal (reconeix que es necessiten abocar aquestes coses), em demana per seguir per altres camins.

Reprenem de nou el tema de la cultura. L’omple i li és gratificant. Li agrada anar a exposicions, sobretot de pintura; a conferències, parlam de les que organitza el Cercle Artístic... Recorda els concerts de la Banda de Música a Calós i el cinema a l’aire lliure durant els mesos d’estiu. Ell forma part de l’associació de peruans, que durant anys ha organitzat diferents esdeveniments culturals, tot i que ara la falta d’un espai on trobar-se n’ha fet disminuir l’activitat. Des que és aquí participa en les activitats “Ara que tenc temps” que s’organitzen des de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament; ha fet algun taller de cuina i ara en fa un sobre remeis naturals. És una persona inquieta.

Això ens du a parlar d’integració, dels costums del seu país, de Menorca i els menorquins… Diu que ha trobat comprensió i estima per part dels menorquins, i que li agrada la seguretat del lloc. Em parla de la inseguretat del seu país, de les màfies que et poden perseguir en el propi país, però també a fora, i de la delinqüència. I d’aquí passam a la cuina, a l’excés d’arròs i de picant propi de la seva gastronomia; i a la cuina més mediterrània, tan sana, em diu, que ell i la seva família han incorporat a la seva dieta. Cal adaptar-se a l’ambient i al clima… És obvi que no s’ha d’oblidar la cultura pròpia, però també ho és que t’has d’integrar.

Acabam amb una petita sessió de fotos. I un desig callat que superi, si és que es pot superar, la pèrdua del seu fill. Que la lectura d’un bon llibre l’ajudi i l’acompanyi sempre.


Enllaços Relacionats
Foto a Facebook

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1