Label
     

Marta Alburquerque Gaya

Ciutadella - 24/07/2013

Es meu nom és Marta i tenc trenta set anys, vaig venir a Menorca de Mallorca per motius de feina, i també amb l’esperança de trobar l’espai per fer un canvi vital, l’octubre de 2008 amb sa meva família ...+...

Ciutadella - 24/07/2013

Es meu nom és Marta i tenc trenta set anys, vaig venir a Menorca de Mallorca per motius de feina, i també amb l’esperança de trobar l’espai per fer un canvi vital, l’octubre de 2008 amb sa meva família, es meu company n’ Àngel i es nostres fills, na Maria i en Pau, que ara tenen 9 i quasi 6 anys.

Em definiria com a una lectora molt irregular, tenc temporades que no puc parar de llegir i d’altres que no atur ni a llegir ni el diari.

De petita tenia una capsa de fusta que ma mare m’havia pintat d’un blau elèctric on hi guardava tots els contes. Record estar-me al meu llit els dies de festa rellegint una i altra vegada els meus contes preferits, mentre els altres dormien o feien la vessa. També record ma mare llegint-me “ses rondaies mallorquines” abans d’anar as llit. Sempre he estat envoltada de lectors “compulsius”, pare, mare, padrina jove...tots sempre llegint i recomanant-me llibres, pot ser per això a mi em costa molt desfer-me dels meus llibres. Amb la biblioteca, i condicionada per la meva circumstància vital, he après que no és necessari “posseir-los” per gaudir-ne, i aquest aprenentatge ha esta també el que he intentat transmetre als nins, la biblioteca és com una cova d’Ali Baba on hem de tornar els tresors sans i estalvis perquè altres fiets en puguin gaudir, oblidar la necessitat de “tenir” i aprendre a cuidar el que és de tots, no està malament per començar si a més gaudim amb la màgia d’una història...

Accepto recomanacions de la família, dels amics, m’apunto les que sento a la ràdio i en llegeixo moltes al suplement Babèlia, però al final segueixo pulsions espontànies i em decanto pel que em ve més de gust al moment. Si un llibre no m,’engresca el deixo, encara que no sigui per sempre, i en començ un altre. Com vaig llegir no sé on, llegir ha de ser un plaer, i els llibres, com les pelis, depenen molt del moment, i xerrant de moments, per mi l’estiu és la gran estació dels llibres, mentre la resta de la família allarga el xubec fins a l’infinit jo aprofit per llegir fins que es desperten.

Quan vam arribar a Menorca la biblioteca infantil va esdevenir una vertadera “taula de salvació” ( quan aterres a un lloc nou amb nins petits on no tens família ni amics, ni contes! un conta contes mensual pot convertir-se en la fita indispensable de la setmana), de mica en mica es va convertir en costum i ,avui en dia, ha esdevingut un”vici” que puc comptar dins dels plaers familiars i personals.

A la biblioteca de Ciutadella m’encanta fer-hi hores tenint alguna cosa per estudiar ( com tants altres aprofit que estic a l’atur per “reciclar-me”) o simplement llegir. A part de l’ambient que hi ha, crec que també hi ajuda que és un espai, un lloc, estèticament agradable.


Bàsicament som una família usuària de la biblioteca infantil, consumim contes, tan imprescindibles per al ritual nocturn dels dies de cada dia, no hi ha res com un conte per fer-los anar al llit d’hora. M’encanten les antologies de contes més be curtets per això, compilacions de contes del món, de contes de mags i bruixes, etc. encara que els contes, normals i corrents, esdevenen joies que parlen de sentiments, emocions, aventures... que t’ajuden a fer-los créixer o fer-te a tu petit un altre cop per uns instants, com "La calle de Garmann".

També gaudim amb les activitats paral·leles que s’organitzen des de la biblioteca, conta contes, conferències, etc. aquest curs passat vaig poder participar a un taller de conta contes per pares i mares que em va semblar molt divertit, iniciatives interessants de les que procuram participar sempre que tenim temps...per sort ara hem fet amics i la família ve sovint a visitar-nos!

Tanmateix n’Àngel i jo ens hem convertit en usuaris més o menys habituals de la biblioteca d’adults,la darrera troballa compartida Córrer per ser feliç.

Les pelis també formen part del nostre consum habitual.

Gairebé sempre trob el que cerc, i el cert és que el personal de la biblioteca posa tot de la seva part per ajudar-me, tanmateix a mi m’encanta perdre’m entre les prestatgeries sense un pla preconcebut.

Conec la web de la xarxa, però no la he visitada gaire (per a mi el més interessant de la “xarxa” és que aconsegueixi una mica de cohesió en les dificultats que ens puguin sorgir per el tema de la “insularitat múltiple”).

Si xerram de predileccions literàries no puc evitar nombrar Almudena Grandes, em desmunta pedra a pedra i m’insufla emocions en carn viva...no sé que em passa amb tot el que escriu aquesta dona, és com si ho hagués escrit per a mi.

Si hagués de fer alguna recomanació en abstracte, sense dirigir-me a un lector particular, recomanaria dos llibres que he llegit dues vegades, La historia interminable i El nombre de la rosa.

N’ Àngel, per la seva banda, segurament vos recomanaria un llibre que el va colpir "Zorba el griego", li va encantar una versió traduïda al català dels anys 70 per edicions 62.

Na Maria em diu que ella podria recomanar qualsevol de Gerónimo Stilton, des de la saga dels viatges al país de la fantasia fins als còmics, li encanten!

I en Pau un conte sobre els egipcis que es diu Cita amb les mòmies, se’l mira cada vegada que venim i algunes de les pelis, com "Charlie i la fàbrica de xocolata" o "Superbrother"
(aquesta darrera ens va encantar a tota la família!). En Pau diu que el que més li agrada de la biblioteca és que pot endur-se’n els contes a casa.

Que què faria si no poguéssim comptar amb la biblioteca...?Emigrar?

No en conec gaires biblioteques i totes són de Mallorca, però de totes tenc records especials. La d’Establiments va ser la primera, on en el bibliotecari, en Toni, amb paciència infinita ens hi deixava fer els deures i prest va començar a recomanar-me llibres com si de tresors secrets es tractés. Després van venir les biblioteques de Palma, properes a d’institut, la biblioteca de la Misericòrdia, on el silenci no era una norma, sinó l’aire que s’hi respirava, impossible no concentrar-se en la tasca, i només puntualment, per algun treball de recerca, la biblioteca March, imprescindible només com a visita turística. Ara Palma compta amb altres biblioteques, m’han xerrat molt be de la que hi ha a la plaça des Baluard, però tot i que encara no l’he visitada, m’alegro de que la ciutat compti amb ella. Una altra biblioteca especial per a mi va ser la de santa Ponça, no vaig ser-ne usuària oficial, però sa bibliotecària, n’ Azucena, fou sa primera conta contes de na Marieta, cada dissabte contava un conte a un grup de fiets i intentava que aquella estoneta del matí fos quelcom més que un conte...La biblioteca de Ciutadella és una part més del meu paisatge personal del poble, és un lloc on sempre puc trobar una excusa fer-hi una estona.

De Menorca només conec la biblioteca de Ciutadella.

Millores...? Dotar del personal suficient la biblioteca perquè cap dels seus horaris ni serveis es vegin minvats ni tampoc els drets del personal que hi desenvolupa la seva tasca el millor que pot. Per a molta gent, imagin que s’haurà notat en el fluix d’usuaris, ara més que mai, la biblioteca ha esdevingut un servei imprescindible, ja que evidentment no es poden permetre ni comprar contes ni anar al videoclub, ni per descomptat fer una anada al cinema en família.
Fer el que sigui necessari per acabar i engegar la “bebeteca”...una volta feta que pot ser més contraproduent que tenir-la tancada? Es podien haver fet altres inversions amb els doblers de la reforma que es va fer...?

Les cadires de la sala d’estudi i de lectura, tot i que són molt guapes i s’adiuen molt amb la resta de mobiliari... són incomodíssimes si hi has de fer una estona d’estudi llarga (pot ser és una tècnica de rotació?) Som conscient que ara mateix això no és ni de prop una prioritat...però algú ho havia de dir!

No crec que l’ús de les noves tecnologies siguin el problema, al manco per a la gent de la meva edat, crec que encara tenim molt parcel·lat Internet i paper, etc. Respecte dels nins i de com els eduquem en l’ús que en facin crec que serà la clau, i no tant del temps que hi dediquin, ja que el que per nosaltres és una novetat que s’ha incrustat en les nostres vides per a ells és la normalitat d’obrir una aixeta, supòs que la manera que ells tendran de llegir i de consumir cultura passarà també per aquestes noves tecnologies.

La televisió sí que crec que ens lleva hores de tot! Tanmateix hi fan algun programa molt recomanable, com el "Página 2". Sempre es pot mirar de ser selectius.

Com a mare un dels meus desitjos és que els nostres fills en ser grans s’estremeixin com jo ho he fet amb la literatura, no cal que sigui de manera constant, però que de tant en tant experimentin el regal de trobar aquell llibre que per hom esdevé un tresor, un llibre que et “teletransporta” a nous paisatges o que et fa plorar un desamor que sents com a propi o que t’ajuda a comprendre la mort des d’una perspectiva reconfortant, ni que sigui en format ebook, tot i que per a mi el tacte de les pàgines entre els dits sempre serà un regal especial.


Enllaços Relacionats
Foto a Facebook

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1