Label
     

Història de la Biblioteca Pública de Ciutadella


 

Tot i que la Dirección General de Archivos y Bibliotecas la va dotar amb un lot fundacional de 612 obres l’agost de 1952, degut a una sèrie de dificultats (local, etc.), la biblioteca no va poder funcionar amb normalitat fins el gener de 1956, després de ser inaugurada oficialment, el 28 de desembre de 1955, per Francisco Sintes Obrador, llavors director general d’arxius i biblioteques.

Es va constituir una junta amb:
1. José Allès Quintana, alcalde president de l’Ajuntament de Ciutadella
2. Vocals : José Mª de Olivar Despujol (advocat), Cristobal Pons Moll (llicenciat), Gabriel Gelabert Vivó (mestre nacional), Luis Casasnovas Marquès (llicenciat), Juan Juaneda Anglada (secretari de la Capella Davídica), Sebastiàn Moll Campins (veterinari), Rvd. José Salord Farnés (prevere) i Rvd. José Anglada Juaneda (professor del seminari).

La Junta va acordar nomenar Mª Antònia de Olives Mercadal, llicenciada en Filosofia i Lletres, directora de la biblioteca. Posteriorment la van succeïr en el càrrec Pilar Llopis, Gracia Domingo i Magdelena Hernández. A partir de l’any 1990 la directora és Dita Truyol, diplomada en Biblioteconomia i Documentació.

Des de la seva inauguració, a finals del 1955, la biblioteca ha ocupat diferents locals (una casa al carrer des Mirador, un local als baixos de l’Ajuntament, una sala a l’escola Francisco de Sales) fins a la seva ubicació definitiva, el 1989, a la Casa de Cultura de Ciutadella. Aquest edifici acollia antigament (segle XIX) l’Hospital Municipal, l’església de Santa Magdalena i un internat pels fillets orfes. Entre el 1891 i el 1893 l’hospital i la casa d’orfes es van traslladar i a partir de 1904 l’edifici es convertí en l’escola pública "Sa Plaça", de la que va ser mestre el pedagog Joan Benejam. Quan es va inaugurar el col·legi Joan Benejam a la plaça d’Es Born, l’escola "Sa plaça" es va convertir en un centre d’ensenyament per a filletes, el qual va funcionar fins el 1972, quan es va inaugurar el col·legi Mare de Déu del Toro.

Quan l’edifici, després de reformar-lo l'any 1989 sota les ordres tècniques de l'arquitecte Santiago de Udaeta, es convertí en Casa de Cultura, va acollir la Biblioteca Pública i l’Escola Municipal de Dibuix i Pintura, entre d’altres.

Al llarg dels anys, la Biblioteca s’ha anat ampliant i actualment ocupa una sala a la planta baixa (secció infantil) i tot el primer pis (adults), compartint l’espai de la Casa de Cultura amb altres dependències com el Centre Municipal Universitari, el Centre d’Autoaprentatge de la Llengua catalana Francesc de Borja Moll i el Servei Coordinador de Biblioteques del CIM. A la Casa de Cultura també hi ha una Sala d’Actes (on s’hi fa la Universitat Oberta per a Majors, xerrades, etc.) i una Sala de dansa gestionada per l’Escola Municipal de Música i Dansa de Ciutadella.

L’any 1985 neix la Xarxa de Biblioteques de Menorca mitjançant l’acord de Ple del Consell Insular de Menorca i la posterior adhesió dels Ajuntament de l’illa fins a completar l’actual estructura de la Xarxa formada pel Servei Coordinador de Biblioteques del CIM, com a central tècnica, la Biblioteca Pública de Maó, com a Biblioteca Pública de l'Estat gestionada pel Consell Insular de Menorca i totes les biblioteques municipals de l’illa (Ciutadella, Ferreries, Es Mercadal, Migjorn, Alaior, Es Castell, St. Lluis) més una a la pedania de Fornells.
 


Enllaços Relacionats

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1