Label
     

Rafel Pons Cardona

Es Mercadal - 21/09/2013

En Rafel és un mestre de cases jubilat que ara té 79 anys. Persona activa dins el poble sempre ha estat involucrat en les associacions i moviments culturals del poble, així com també ha presidit durant molts anys el club de ...+...

Es Mercadal - 21/09/2013

En Rafel és un mestre de cases jubilat que ara té 79 anys. Persona activa dins el poble sempre ha estat involucrat en les associacions i moviments culturals del poble, així com també ha presidit durant molts anys el club de jubilats des Mercadal.

Rafel, quan va descobrir la biblioteca?

Record que jo era ben jovenet quan as Mercadal es va obrir la primera biblioteca. Era una biblioteca de La Caixa i estava ubicada al Carrer Nou. La primera bibliotecària va ser una empleada d'aquella mateixa empresa, Lolita Luque, i més tard la va substituir Carmen Borràs. La següent ubicació va ser als baixos de l'edifici de l'Ajuntament, allà la bibliotecària era Margarita Uenso, això era en temps de Maria Lluisa Serra. Finalment a principis dels anys noranta la biblioteca passà a ser municipial, fins l'actualitat en que es troba a l'antiga unitat sanitària. Podem dir idò que som el que en diriem un usuari de tota la vida.

Quins llibres hi havia a la biblioteca d'aquells temps?

Eren principalment llibres de literatura universal, grans clàssics i molt poca matèria per difondre el coneixement i l'autoaprenentatge. Era una biblioteca més de foment de la lectura que de consulta i creació de coneixement.

I d'aquells anys recorda qualque anècdota?

Si, sobretot record que als al·lots d'aquells temps sen's tenien vetats molts llibres de la biblioteca, bé pels seus continguts o principalment per les possibles il·lustracions. No fa falta dir que això provocava que els volguéssim consultar amb més ànsia...

Actualment, què és el que consulta més de la biblioteca des Mercadal?

En un temps en què qui més qui manco compra llibres i sempre en tenc qualcun que roda per casa, el que solec consultar més és la col·lecció menorquina. Allà hi ha llibres que són més difícils de trobar i d'altres que, tot i ser coneguts, sempre és agradable fer-ne una nova lectura. M'apassiona la història, la cultura i la gent de la nostra illa.

I les intal·lacions, que li semblen?

Crec que són unes instal·lacions envejables. Són àmplies, amb molts llocs de feina, ordinadors i tot el que es necessita a una biblioteca de poble. Un es sent molt a gust quan hi ve a passar una estona.

Els horaris li semblen adequats?

Crec que els horaris són apropiats per a la gent del poble faci la feina que faci, no obstant veig que, sobre tot als matins, alguns dies hi ha molt poca gent i és una llàstima.

Així, creu que s'ha de millorar qualque aspecte?

No veig res en especial a millorar. Hi ha que vetllar perquè es tenguin els llibres el més actualitzats possible i que en aquest àmbit, com en l'educació, no s'escatimin recursos.

Coneix el web de la xarxa?

La veritat és que tot el tema dels ordinadors i internet ja no l'he pogut seguir. De totes maneres sé que la gent consulta des de casa la vostra pàgina i que fins i tot poden demanar llibres des d'allà. Tot el que sigui informar i escurçar feines em sembla fantàstic.

Idò ara serà una bona ocasió per consultar-la i llegir aquesta entrevista que hem realitzat.


Enllaços Relacionats
Foto a Facebook

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1