Label
     

Murillo i Tudurí, AndreuMaó 1930 - 2007


Catàleg de l'autor

Biografia

Mestre d'escola, historiador i polític. Va ser mestre de primer ensenyament per l'Escola de Magisteri de Balears, professor elemental de llengua catalana (Estudi Lul·lià, curs fet per Obra Cultural Balear) i llicenciat en Filosofia i Lletres (Secció d’Història Moderna) per la Universitat de Barcelona i col·lació de grau de llicenciatura (UB).
Exerceix com a mestre d’ensenyament de Primària a Galliners (Girona) i diversos centres de Maó (1953-1991). Dirigeix, en comissió de serveis, el Centre de Recursos Pedagògics de Menorca. Col·labora i imparteix cursos del mòdul d’història dins els plans de Reciclatge i de Formació lingüística i culturals de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la CAIB i després per l’ICE de la UIB. És professor-tutor del Centre Associat de la UNED a les Illes Balears a Menorca, i professor universitari de l’Institut de les Ciències de l’Educació de la UIB.
En l'àmbit de la política, milita al Partit Socialista de Menorca (PSM). Ocupa el càrrec de conseller de Cultura al Consell Insular de Menorca (1979-1983) pel PSM. Durant el seu mandat, impulsa l'edició d'una dotzena de títols de diferents temàtiques sobre Menorca. Forma part de la Comissió dels Onze, delegació encarregada d'elaborar un projecte d'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, entre juliol de 1980 i maig de 1981.
En el món cultural, impulsa la fundació de l’Institut Menorquí d’Estudis l'any 1985 i forma part del seu Consell Científic. És membre de la secció d’Història i Arqueologia, des de la seva fundació l’any 1986, i membre del Consell científic de l’Institut Menorquí d’Estudis.
Forma part de diferents organismes consultius i assessors de l’Institut d’Estudis Baleàrics, des dels anys setanta fins al seu traspàs, i vocal del Consell de redacció d’”Estudis Baleàrics”, publicació periòdica del mateix Institut. Soci numerari de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana (filial de l’Institut d’Estudis Catalans).
Publica diferents articles a les revistes Lluc, Randa, Revista de Menorca, L'Alonsiada Nova, Jovenesa (Alaior), Menorca Socialista, S'Ull de Sol, Sús Balears!, Revista de Menorca Cultural (trimestral del Cap de Ponent), Aines (Perpinyà) i col·labora amb nombroses entrades a la Gran Enciclopèdia Catalana, amb articles signats amb nom i cognom o bé amb l’acrònim Amu.
Soci de l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó, ocupa els càrrecs de secretari i vocal de les seccions de filologia, cultura regional i història. També és soci numerari de la Societat Arqueològica Lul·liana, de Palma de Mallorca.
Realitza nombroses conferències i participa a diferents actes culturals i presentacions de llibres, així com en jornades i congressos d'història i cultura i història.

Altres obres fora del catàlegPremis

Premi Francesc de Borja Moll (Conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears).

Premi Josep M. Llompart, concedit per l’Obra Cultural Balear, Premis 31 de desembre (1995).

Premi Ramon Llull a les lletres, concedit pel Govern de les Illes Balears (2001).

Medalla d’Or, per haver estat membre de la Comissió dels Onze (2003).

Taula d’Or premi Maria Lluïsa Serra, concedit pel Consell Insular de Menorca (2005).

Necessitat de la nostra llengua a l’escola. Premis extraordinaris “Pompeu Fabra” convocat pel grup Castellonenc d’Estudis en homenatge al mestre Fabra en el I Centenari de las seua naixença. Inèdit. 1968.

El puerto de Mahón y las evoluciones menorquinas, 1740-1911. Premi “Francesc Camps i Mercadal”, de sociologia, atorgat per l’Ateneu de Maó. Publicat a la Revista de Menorca. 1969.

Menorca durant el Trienni Constitucional (1820-1823) (Eclosió definitiva als compromisos polítics de la burgesia a l’illa de Menorca). Treball presentat al 1r Premi d’investigació ciutat de Maó. Inèdit. 1988.

I Premi d’investigació sobre Es Mercadal i Fornells, amb el projecte “Canvi en les relacions de producció i evolució del control social al terme des Mercadal i Castell de Santa Àgueda (1600-1837)”. 1991.

Premi Ateneu de Maó pel seu estudi sobre l’aristocràcia i la burgesia a la Menorca preindustrial. 1992.

Miquel Àngel Casasnovas i Andreu Murillo Tudurí guanyen, ex aequo, el premi d’Investigació Humanística Francesc Hernández Sanz amb els treballs “El sexenni revolucionari a Menorca” i “D’un temps, d’un país, d’un institut”, respectivament. 1997.

Referències


Enllaços Relacionats

 
 
Servei Coordinador de Biblioteques - Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1 - 07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
E-mail: biblioteques@menorca.es

Consell Insular de Menorca

Servei Coordinador de Biblioteques
Plaça de la Biosfera, 5
07703 Maó - Telèfon 971356050
Hospital de Santa Magdalena, 1
07760 Ciutadella de Menorca - Telèfon 971386029
biblioteques@menorca.es


 
Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1